Finley Blackburn, Lisselstugans grönsaker, Dalarna

Jag startade min grönsaksgård 2018 efter att ha gått en utbildning till agrotekniker på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara och nu 2021 går jag in i min fjärde säsong som heltidsbonde.

Jag driver gården själv med hjälp av min man som är med på ett hörn på fritiden, samt an säsongsanställd från maj – oktober. Andelsjordbruk har vi haft sedan början och i år levererar vi till 140 hushåll under en 16 veckors period. Vi odlar frilandsgrönsaker 2-radigt på drill (som potatiskupor) på 2 ha med allt från broccoli och blomkål till morötter och lök. Produktionen är lite halvmekaniserad med en gammal trotjänare till traktor, planteringsmaskin, redskapsbärare och lite annat smått och gott. Även om det fortfarande är mycket handarbete ger dessa få maskiner mig möjligheten att försörja mig på min odling under vår korta säsong.

Jag brinner för andelsjordbruk som försäljningsmodell. Även om vi också säljer våra grönsaker i vår gårdsbutik samt till vissa lokala marknader och butiker är det andelsjordbruket som är högst prioriterat och mest uppskattat. Det jag tycker är viktigast för någon som ska börja med andelsjordbruk är att hitta ett sätt som passar ens förutsättningar: varje gård är unik!

Förutom själva produktionen är jag också intresserad av företagsutveckling, hållbarhet i lantbruk och mångfald i odlingslandskapet.

Du kan läsa mer om vår gård på vår hemsida: https://lisselstugans.se/ eller på facebook eller instagram

 

Boka rådgivning:

lisselstugans@gmail.com
Telefon: 072 834 71 68

Tillbaka till våra rådgivare

 

kontaktuppgifter andelsjordbruk sverige

Maria Danielsson Holmdahl, Rikkenstorps Andelsjordbruk
Mejl: maria@andelsjordbruksverige.se​